dimecres, 10 d’octubre del 2012

Hi ha coses que no es voten

Bocabadat m'he quedat aquest matí quan he sentit les declaracions d'alguns polítics de Madrid sobre el suposat funcionament de la democràcia. Primer de tot, cal aclarir que són declaracions fetes arran de la proposició no de llei de ERC per transferir a les Comunitats Autònomes l'autoritat per convocar referèndums. Era una proposició destinada al fracàs, m'imagino que això tothom ho assumia des del començament, i ha estat rebutjada al Congrés dels Diputats per 276 vots contra 42. Suposo que l'objectiu d'ERC era més aviat airejar el debat independentista i obligar als partits estatals a empescar-se arguments per denegar la transferència d'aquesta competència, a més, per suposat, de recuperar una mica del protagonisme que els ha robat CiU.

El PP ha seguit el guió d'aferrar-se al text de la Constitució. Cap sorpresa aquí. Tanmateix, la línia d'argumental d'altres partits (diguem-ne d'esquerres) m'ha deixat estorat. Segons Ramón Jáuregui del PSOE, les decisions polítiques les han de prendre els partits i al poble se li ha de consultar després, per ratificar el que els polítics ja han decidit. Ho ha dit així, sense que li tremolés la veu. Interpreto que, pel senyor Jáuregui, la societat ha de tenir un mer rol consultiu i se li han de donar les opcions justetes, un cop els polítics han decidit quines. Paternalista és l'adjectiu més suau que se m'acudeix per a aquesta filosofia. Potser, de cara a les properes eleccions, els partits podrien negociar quin d'ells manarà i fer-hi un referèndum ratificatori després: estalviaríem diners i setmanes d'avorrida campanya electoral.

Per la seva banda, Rosa Díaz de PyD ho ha acabat d'adobar. Atenció: “La democracia es mucho mas que votar. Es también decidir que hay cosas que no se votan, como la abolición de derechos fundamentales o la pena de muerte”. Em sembla que davant algú que afirma que negar el dret a votar és part de la democràcia no cal dir res més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen tots els comentaris.