dissabte, 13 d’octubre del 2012

La pregunta d'en Mas


Foto: La Vanguardia.

Ahir, coincidint amb el dia de la Hispanitat, La Vanguardia va publicar una llarga entrevista amb Artur Mas, on evidentment va tractar-se la qüestió independentista (enllaç). El que més em va cridar l'atenció de les seves declaracions va ser el curiós redactat que preferiria per a la pregunta del referèndum: "Desitja vostè que Catalunya es converteixi en un nou Estat de la UE?".

Fixeu-vos que enlloc se'ns preguntaria si volem que Catalunya sigui independent. En lloc d'això, la pregunta fa una estranya giragonsa i ens pregunta si volem que Catalunya sigui un nou Estat de la UE, tot suposant que si diem que sí és que estem a favor de que abans s'independitzi. És a dir, se'ns pregunta indirectament per la independència.

L'al·lèrgia de Mas a la paraula independència ha estat ja assenyalada per molts, i m'imagino que té a veure amb un desig de no inquietar alguns sectors de la societat (fins i tot sectors nacionalistes). La paraula independència té una força simbòlica immensa i fàcilment evoca trencament i conflicte. La seva presència en una butlleta podria fer que molts indecisos optessin pel no. Suposo que d'aquí ve aquest redactat tan ambigu.

Però, sincerament: és raonable (i fins i tot legal) aquesta complicació en una pregunta tan transcendental? Com a pregunta per a un referèndum d'adhesió a la UE seria perfectament vàlida, però em sembla massa ambigua per a un referèndum d'independència. Ens estan demanant si ens agradaria que Catalunya fos un estat de la UE en cas que fos independent? Què passaria amb els independentistes anti-europeistes? Haurien de votar sí o no? A més, i pel que tinc entès, els usos internacionals exigeixen que en aquesta mena de consultes la pregunta sigui explícita i sense ambigüitats.

No seria més lògic preguntar directament: "Desitja que Catalunya sigui un Estat independent"? I després ja hi hauria temps per fer un referèndum d'adhesió a la UE, a l'OTAN o al que calgués. (I, com són les coses, en aquesta qüestió coincideixo amb les declaracions de López Tena en una entrevista també d'ahir, enllaç).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

S'agraeixen tots els comentaris.